Koyasan

Kom tæt på Japans spirituelle sjæl

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

Hvad gør Koyasan speciel?

På det hellige bjerg Koyasan kommer I helt tæt på Japans spirituelle sjæl. Dette er den japanske buddhismes største pilgrimsdestination. Man fornemmer Koyasans hellige natur allerede på rejsen derop. I kan rejse fra Kyoto eller Osaka – en smuk tur, der tager et par timer og fører jer højt, højt op i bjergene. Udsigten over dybe vidder og vajende bambustræer er ganske enkelt fantastisk, og man kan ikke undgå at meditere over hvor lang tid turen må have taget på gåben og hvor hård den må have været. Det var netop den gåtur, den buddhistiske præst Kobo Daishi foretog, da han efter mange års studier i Kina og Kyoto grundlagde sit tempel her i 816.

Overnat på tempel med munke

Kobo Daishi introducerede en form for buddhisme, der hedder Shingon (”det sande ord”) og lægger stor vægt på den mundtlige overførsel af mysterier. Og Koyasan er faktisk et af de steder, hvor man kan komme allernærmest ”mysteriet.” Japanske templer er tit meget lukkede, og det er oftest umuligt at komme indenfor i bygningerne. Men på Koyasan kommer I til at bo på et tempel sammen med munkene. Oplevelsen er ikke så beskeden som det lyder. I får jeres eget fine værelse og spiser udsøgt gourmetmad. Maden er vegetarisk i overensstemmelse med buddhismens principper, kaldes shojin ryori og er en smagsoplevelse i særklasse. I får også mulighed for at chante med munkene tidligt om morgenen og hele området byder på mange muligheder for at komme tæt på den japanske buddhisme.

Det absolut helligste sted er den store gravplads Okunoin, hvor også Kobo Daishi selv ligger. Det siges at han indgik i en evig meditation så han kan viderebringe sin insigt, og hver dag bringer en munk mad til hans grav. Mange andre vigtige historiske personer har ladet sig begrave her for at være tæt på den store mand og mange firmaer har også gravpladser for ansatte her, bl.a. en kaffeproducent, hvis gravsten naturligvis er formet som en kaffekop!

Gå på opdagelse i området og hold udgik efter pilgrimme. Kobo Daishi etablerede en cirkelformet pilgrimsrejse gennem 88 templer på øen Shikoku, og mange japanere foretager stadig denne tur. Koyasan er som det helligste sted, både der hvor rejsen begynder, og hvor den afsluttes, og man kan derfor se mange “henro” (pilgrimme) her i det traditionelle hvide tøj og med stråhat og stok. Desuden er her et væld af templer og mange muligheder for at opnå indsigt ved at nedskrive sutraer eller deltage i meditation.

Rejser og ture til Koyasan