Manga og anime

En fascinerende kunst- og livsform i Japan

Tokyo_Mangagirl

Hvad enten man opsøger det eller ej, er det svært at undgå anime og manga på Japanrejsen: I butikkerne reklamerer små nuttede figurer for alt fra pølser til grøn te, turistattraktionerne har deres egen animerede maskot, på toget læser skolepigen såvel som forretningsmanden tykke manga-bøger, og på gaden ser man af og til et ungt menneske klædt ud som en perfekt kopi af en eller anden anime-karakter.
Hvis man er mere end almindeligt interesseret i denne fascinerende kunst- og livsform er her de absolutte must-sees:

Anime og manga i Tokyo

– Akihabara
Akihabara-kvarteret er Japans centrum for ”otaku” kultur. ”Otaku” betyder ”ekstrem fan” og dækker de mennesker, der går så meget op i f.eks. en bestemt anime-serie, at de næsten ikke interesserer sig for andet og har svært ved at skabe menneskelige relationer. I Vesten er der dog mange almindelige fans af japansk anime og manga, der stolt bruger betegnelsen om sig selv. Under alle omstændigheder er det her, det sner, hvis man vil købe ting relateret til anime og manga – figurer, plakater, og selvfølgelig et væld af film og bøger. ”Tokyo Anime Center”, der har udstillinger relateret til anime, ligger her, og her er også nogle af de mere anderledes aspekter af kulturen, som de såkaldte ”maid cafés” hvor servitricerne er klædt ud som stuepiger eller tegneseriefigurer.

– Harajuku
I Harajuku-kvarteret går teenagere rundt klædt ud som noget der ligner tegneseriefigurer, men i virkeligheden er dette den helt unikke japanske gademode. Det er farverigt og fantastisk at se på, og her er et væld af butikker der sælger dette fascinerende tøj og udstyr. Besøg desuden den lokale Daiso-butik, der har et særligt stort udvalg af ting med nuttede karakter på – alt til kun 100 yen!

– Ghibli museet
Lidt uden for Tokyo, i byen Mitaka, ligger Ghibli Museet. Dette museum indfører jer I Hayao Miyazakis forunderlige verden. Manden bag film som ”Chihiro og Heksene” og ”Det levende Slot” er kendt for at gå sine egne vegne og for at have sin helt egen kunstneriske vision. At besøge museet er som at træde ind i Miyazakis magiske verden – selve museumsbygningen er eventyrlig, og overalt er de kendte figurer i fuld størrelse. Her kan man se hvordan filmene laves, se smagsprøver og kortfilm, samt spændende løbende udstillinger. Bemærk at billetter skal bestilles i forvejen og overvej også at booke en guidet tur for at få mest ud af besøget – kontakt os for mere information. Er man fan af Miyazakis film, er det også anbefalelsesværdigt at besøge nogle af de steder, der inspirerede dem. Se mere nederst.

Harajuku_girl– Tokyo International Anime Fair
Verdens største “anime” begivenhed! Hvert år i marts afholder den japanske tegnefilmsindustri sin årlige messe, der tiltrækker over 250 udstillere og 130.000 besøgende fra hele verden. Hvis man er vild med ”anime” er dette et must! Den kæmpe udstillingshal ved Tokyos havnefront forvandles simpelthen til en levende tegnefilm og I kan gå rundt blandt mennesker klædt ud som tegneseriefigurer, gigantiske statuer og store skærme alt imens I ser på tegnefilm, opsnuser nyt talent eller udforsker de mere bizarre aspekter af denne kæmpe og unikke kunstindustri.
Vi arrangerer særlige rejser i forbindelse med messen.

Anime og manga i Kyoto

– Kyoto Manga Museum
I 2006 åbnede dette flotte museum, der giver en god indsigt i mangaens historie og mange aspekter. Der er rigtig god skiltning på engelsk, spændende skiftende særudstillinger, og desuden mulighed for at se manga-kunstnere arbejde i det åbne atelier. Gå heller ikke glip af at høre et ”kami-shibai”, en gadefortæller, der fortæller sin historie ved hjælp af store tegninger. Denne fortællingsform siges at være en forløber for nutidens manga og selvom det foregår på japansk, er man sikker på at få noget ud af oplevelsen!

– Kyoto Station
Her ligger ”Tezuka Osamu World”, et lille museum tilegnet manden, der kaldes manga og animes gudfar (og nogle gange bare gud), Ozamu Tezuka. Denne sympatiske mand med brillerne, opstoppernæsen og baskerhuen var uddannet læge, men revolutionerede den tegnede japanske verden fra 1960erne og frem. Hans karakterer som ”Astro Boy” og løven Kimba (der forøvrigt kraftigt inspirerede løven Simba fra Disney’s ”Løvernes Konge”) er kendt verden over, og stationen har mange store statuer med Tezuka figurer. Hvis man virkelig er fan af Tezuka, bør man også besøge ”Osamu Tezuka Manga Museum” i hans hjemby, den nærliggende Takarazuka. Dette er dog desværre udelukkende med japansk skiltning.

Manga og anime i resten af Japan

Manga Tokyo Anime festivalHvor man end er i Japan, er der mulighed for at gå på opdagelse i manga og animes verden, med et væld af museer ofte tilegnet lokale kunstnere. På Shikoku øen er der f.eks. et imponerende museum over den populære børnekarakter Anpanman, der er en bolle med sødt fyld. Blandt hans venner er et kaffebrød, et franskbrød og en donut! Rundt om i landet findes en masse af den slags museer tilegnet særlige karakterer eller serier.

 

Regnskove og varme kilder – Hayao Miyazaki spots i Japan

Hayao Miyazaki er kendt for at have en stor kærlighed og respekt til naturen, der går igennem alle hans film. Mange af de steder, der kan ses i tegnet form er inspireret af rigtige steder i Japan.

Er man på Shikoku øen, kan man besøge kurbadet Dogo Onsen i byen Matsuyama. Dogo Onsen siges at have været inspirationenen til Hayao Miyazakis animationsfilm ”Chihiro og heksene,” hvor det er guderne selv, der besøger badehuset. Og navnene passer i hvert fald: man kan tage det billigste ”kami no yu” (gudernes bad) på første sal – eller gå højere op til det mere luksuriøse ”tama no yu” (åndernes bad) og samtidig få mulighed for at bese det eksklusive bad, der er reserveret for kejserfamiliens sjældne besøg!

Er man i Kagoshima i den sydlige del af Kyushu øen, kan man sejle ud til den subtropiske ø Yakushima, hvis fantastiske regnskov var inspirationen for Hayao Miyazakis tegnefilm ”Prinsesse Mononoke.” Her er fantastisk natur med nogle af verdens ældste cedertræer – helt op til 7000 år gamle.